wyroby wieprzowe

Baza artykułów znajdująca się w serwisie dotycząca tematu wyroby wieprzowe. Najnowsze wiadomości i informacje dotyczące wyroby wieprzowe.
Znajdź informacje dla siebie w naszym katalogu tematów.


  • GUS: Inflacja wyniosła 1,7 proc. r/r w styczniu, wobec oczekiwanych 2 proc.

    GUS: Inflacja wyniosła 1,7 proc. r/r w styczniu, wobec oczekiwanych 2 proc.

    Inflacja w dół. W styczniu, liczona rok do roku, wyniosła 1,7 procent - podał Główny Urząd Statystyczny. Jest to wynik lepszy niż spodziewało się wielu analityków. W grudniu inflacja wyniosła 2,4 procent.

    czytaj więcej

  • W kryzysie coraz częściej wybieramy polskie produkty. Są tańsze

    W kryzysie coraz częściej wybieramy polskie produkty. Są tańsze

    Spada popyt wewnętrzny. Polacy, którzy realnie zarabiają coraz mniej, chcą mniej wydawać na zakupy. W efekcie spada nasz import z krajów rozwiniętych, w tym z Unii Europejskiej, a rośnie z krajów rozwijających się oraz Europy Środkowo-Wschodniej. Skorzystają na tym rodzimi producenci.

    czytaj więcej

  • Tak producenci fałszują żywność: schab w majeranku z kurczaka, ser i masło bez mleka

    Tak producenci fałszują żywność: schab w majeranku z kurczaka, ser i masło bez mleka

    Podobno Polak razem z pożywieniem w ciągu roku zjada dwa kilogramy środków chemicznych - to stanowi odpowiednik trzech pudełek proszków do prania. I okazuje się, że przed spożywaniem chemii czy po prostu niezdrowej żywności nie chroni nas czytanie etykiet. Producenci skutecznie nas oszukują za pomocą marketingowych sztuczek lub też dodając do rzeczy, które jemy, szkodliwe substancje.

    czytaj więcej

  • GUS: Inflacja we wrześniu wyniosła 1,0%

    GUS: Inflacja we wrześniu wyniosła 1,0%

    Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych (inflacja CPI) we wrześniu br. wyniósł 1,0% r/r, poinformował Główny Urząd Statystyczny (GUS).

    czytaj więcej

  • Tam gdzie firmy walczą o klienta, nie ma mowy o zwiększeniu marży

    Tam gdzie firmy walczą o klienta, nie ma mowy o zwiększeniu marży

    Turystyka i przetwórstwo osiągają w tym roku wyższe marże niż w poprzednim. W handlu detalicznym oraz w produkcji elektroniki są one jednak mniejsze z powodu zaostrzonej walki o klientów

    czytaj więcej

  • Polskie mięso tylko dla Polaków. Embargo będzie nas kosztowac miliony

    Polskie mięso tylko dla Polaków. Embargo będzie nas kosztowac miliony

    Nawet o 20 proc. może się skurczyć w tym roku liczba producentów w branży mięsnej. O tyle samo na koniec roku może być mniej gospodarstw specjalizujących się w hodowli trzody chlewnej. Bo za granicą zbytu nie znajdziemy.

    czytaj więcej

  • Bogatszy Polak zmienia swoje menu

    Bogatszy Polak zmienia swoje menu

    Mniej wołowiny, ziemniaków, warzyw, jabłek i pieczywa. Za to więcej drobiu i owoców cytrusowych. Zasmakowała nam także woda mineralna.

    czytaj więcej

  • Rosyjskie sankcje zagrożą polskiej gospodarce: Kolejne branże w polu rażenia moskiewskiego embarga

    Rosyjskie sankcje zagrożą polskiej gospodarce: Kolejne branże w polu rażenia moskiewskiego embarga

    Producenci żywności, maszyn, chemikaliów, mebli i okien, firmy transportowe, a nawet linie lotnicze. To dla nich rosyjskie retorsje za unijne sankcje mogą być najbardziej dotkliwe

    czytaj więcej

  • Singapur będzie importował polską wieprzowinę

    Singapur będzie importował polską wieprzowinę

    Rozszerzają się możliwości eksportu polskiej wieprzowiny. Naszym wyrobom po rocznej przerwie zielone światło dał Singapur. Informację potwierdza minister rolnictwa Marek Sawicki. Wyjaśnia, że Azjaci zgodzili się na uznanie wobec Polski tak zwanej regionalizacji. Embargo nadal dotyczyć więc będzie wyłącznie obszaru, na którym faktycznie stwierdzono afrykański pomór świń (część województwa podlaskiego).

    czytaj więcej

  • Kiedy wyrób spożywczy nazwać można tradycyjnym lub domowym

    Kiedy wyrób spożywczy nazwać można tradycyjnym lub domowym

    Wprawdzie brak jest jednolitych kryteriów oceny poprawności używania tego typu określeń, jednak nie jest to całkowicie dowolne. Producenci powinni pamiętać, że opis towaru nie może wprowadzać klienta w błąd.

    czytaj więcej

  • Bolesławiec: To miejscowość z dobrej gliny

    Bolesławiec: To miejscowość z dobrej gliny

    W Bolesławcu każdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze – lokalną i międzynarodową kuchnię, aktywni – liczne trasy rowerowe i termy solankowe, a odkrywcy – wiele zabytków i unikalnych pamiątek z gliny. W tym mieście nie sposób się nudzić.

    czytaj więcej

  • W poszukiwaniu historii: do Wałbrzycha

    W poszukiwaniu historii: do Wałbrzycha

    Region jest gratką dla fanów przeszłości. Tu skupiało się życie potężnych śląskich rodów arystokratycznych. Największą atrakcją Wałbrzycha jest Zamek Książ, będący największym zamkiem na Dolnym Śląsku i trzecim co do wielkości w Polsce.

    czytaj więcej

  • Jedna pensja wystarczy na większe zakupy spożywcze

    Jedna pensja wystarczy na większe zakupy spożywcze

    Wzrosła siła nabywcza naszych płac w odniesieniu do wielu podstawowych produktów spożywczych.

    czytaj więcej

  • Za mało szynki w szynce

    Za mało szynki w szynce

    Nawet co siódmy wyrób mięsny ma w sobie więcej tłuszczu i soli, a mniej białka, niż deklaruje producent. Statystyczny Polak zjada średnio nieco ponad dwa kilogramy wyrobów mięsnych miesięcznie – wynika z danych GUS. Jednak nie zawsze są to produkty dobrej jakości. Wskazują na to badania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

    czytaj więcej

  • Świetlik: Po TTIP konsumenci będą królikami doświadczalnymi

    Świetlik: Po TTIP konsumenci będą królikami doświadczalnymi

    Sektor rolno-żywnościowy jest szczególnie wrażliwym obszarem negocjacji w obrębie TTIP. Różne modele rolnictwa w UE i USA nie pozwalają na wypracowanie szybkich i zadowalających obie strony postanowień, zwłaszcza że od 2001 r., gdy w UE przyjęto strategię na rzecz zrównoważonego rozwoju, żadne decyzje nie powinny sprzeciwiać się tej doktrynie. Negocjatorzy unijni zapewniają o potrzebie zmian w wysokości ceł i zniesienia powielanych po obu stronach Atlantyku kontroli produkcji, ale z zachowaniem rygorystycznych norm. Przeciwnicy TTIP twierdzą, że za zapowiadanymi działaniami będzie szło równanie w dół i obniżenie standardów bezpieczeństwa, zwłaszcza wpuszczenie tylnymi drzwiami upraw roślin GMO. Umowa spowoduje znaczący napływ amerykańskich produktów rolnych, bo USA zainteresowane są nie tylko eksportem soi, ale też drobiu, mięsa wołowego czy wieprzowego. To doprowadzi do zmniejszenia udziału rolnictwa unijnego w europejskim PKB. Spadek cen skupu płodów rolnych w każdej kategorii przewiduje w swoim badaniu nawet Departament Rolnictwa USA. Determinacja Stanów Zjednoczonych w walce o rynek europejski jest coraz większa.

    czytaj więcej

  • zobacz więcej wyników